Via ferrata is een discipline uit het alpinisme. Van oorsprong Italiaans betekent het "ijzeren weg". De term geeft hiermee een goede definitie van de sport. Een via ferrata is een parcours langs een rotswand dat van een vaste staalkabel is voorzien. De klimmer beveiligt zich op deze staalkabels door middel van speciale leeflijnen. Op die manier worden de rotswanden ook toegankelijk voor niet-alpinisten.
Behalve de staalkabel vindt men op een via ferrata (vooral op de moeilijkere stukken) ook andere hulpmiddelen zoals steunen voor handen en voeten, (hang-)bruggen en afdaaltouwen, maar ook death-rides en rappels. In het Frans spreekt men (eveneens) van via ferrata of chemin câblé. In het Duits van Klettersteig.
Klettersteigen bestaat al sinds de vorige eeuwwisseling toen Italiaanse gidsen in de Dolomieten richels en kloven bekabelden om hun klanten op een gemakkelijke en veilige manier door het hooggebergte te gidsen. Rond 1914 verschenen de eerste volledige via ferrata's toen Italiaanse en andere militairen bergwanden uitrustten met kabels en ladders om troepen en materiaal te verplaatsen.
Gedurende ruime tijd raakten de via ferrata's daarna in de vergetelheid tot ze werden opgemerkt door het toerisme: minder ervaren klimmers en dagjesmensen kunnen via klettersteig hoogtes en plaatsen bereiken die normaliter alleen voor ervaren klimmers toegankelijk zijn. Al lang populair in Europa, zijn via ferrata's nu ook ver buiten Europa te vinden.
In eigen land hebben we ook enkele via ferrata's, misschien niet zo spectaculair als in het buitenland maar ze laten ons toch toe te oefenen. Een populaire is die van Villers-le-Gambon waar we met Cascade regelmatig naartoe gaan, zowel om onze speleo- als via-ferratatechnieken te oefenen. Bij Cascade hebben we gordel en via-ferata leeflijnen ter beschikking. Ook voorzien we de nodig opleiding en begeleiding